Martipanul reprezinta o pasta care se foloseste indeosebi pentru decorarea torturilor si care se pregateste din faina de migdale, oua si zahar. Si martipanul, si pasta fondanta dau o forma si o savoare deosebita deserturilor, dar se deosebesc prin faptul ca al doilea are mai multa aroma.
Gratie elasticitatii sale si a posibilitatilor de colorare , martipanul este utilizat ca un fel de plastelina comestibila, din care se pot face forme si figurine infinite, in functie de imaginatia si priceperea personala. Poti face din el litere, numere, frunze, fructe, oameni, animale, obiecte etc.
Pentru a realiza diverse creatii, ai nevoie de martipan obisnuit. Apoi, vei face tot felul de figurine, utilizand ciocolata, fructe, nuca etc.
Cum acoperi cu martipan torturile si prajiturile
Martipanul este destul de greu pentru prajiturile aerate, de aceea e bine sa-l folosim la deserturile cu cu fructe, spre exemplu.
Daca il folosesti ca un strat pregatitor pentru glazura, dupa ce l-ai pregatit, nu-l baga in cutie, ci lasa-l afara, avand grija sa nu se usuce de tot. Prajitura trebuie acoperita cu cateva zile inainte de a fi servita.
Pentru a acoperi prajitura cu martipan, iti trebuie: hartie de pergament, 450 g martipan si un facalet.
Instructiuni: Intinde 2 hartii de pergament pe masa. Formeaza o bila din martipan si pune-o pe o foaie, acopera cu cealalta foaie de pergament si lasa asa in jur de o ora. Intinde apoi aluatul cu ajutorul facaletului si indeparteaza usor foaia de pergament de deasupra.
Acopera prajitura cu un strat subtire de gem. Astfel, martipanul se va lipi mai usor si va da mai multa aroma desertului. Ia usor martipanul de pe masa, introducand o mana sub foaia de pergament, si pune-l pe prajitura invers, apasand usor.
Indeparteaza cu grija foaia de pergament si excesul de martipan. Acopera din nou martipanul cu o foaie de pergament si baga-l in frigider. Prea multa expunere la aer il va intari.
Daca ti se pare ca martipanul este prea umed sau lipicios, presara zahar pudra pe foile de pergament.